Hur islamisterna tar över Indonesien

indonesia_caned.jpgIndonesien, världens största (till antalet) muslimska land, blir mer radikalt för varje dag som går. I artikeln ”Sliding towards conservative islam” beskrivs hur islamisterna steg för steg genomför sin religiösa agenda och, i demokratins namn, går mot en regelrätt teokrati. Detta händelseförlopp är inget nytt eller unikt utan har skett i mängder med länder runt om i världen. I Europa ser vi redan de första tecknen på samma utveckling; moskéer hetsar mot deras värdländer, poliser och räddningstjänst blir attackerade av unga muslimer, kravaller i Frankrike med muslimska förtecken, mord och hot mot politiker i Holland och Belgien, terrorattacker i London och morduppvigling i moskéer i Stockholm och på andra platser i Köpenhamn, krav från muslimska organisationer om att islams lagar ska gälla i Sverige… Listan är lång. Ta en titt på vad som sker i Indonesion och fundera på hur lång tid innan vi ha samma situation i Europa…

Indonesion har 221 miljoner invåndare varav 194 miljoner är muslimer. 1998 blev Indonesien en demokrati efter att diktatorn Suharto avsattes och detta faktum har islamisterna utnyttjat väl. En mycket större andel kvinnor tvingas idag bära slöja, alkohol tas bort och förbjuds och på vissa platser kan man redan få spöstraff om man skulle gå emot islamisternas alkoholförbud. Spöstraffen är ofta direktsända på TV.


Under 2005 hölls en konstfestival och i samband med denna fanns det affischer där en känd indonesisk modell (Jahja) poserade naken tillsammans med en annan välkänd indonesisk skådespelare. Islamisterna blev i vanlig ordning rasande och stormade festivalen där de krävde att affischerna ska tas ner – annars dödar de Jahja och skådespelaren. När Jahja gjorde en polisanmälan mot islamisterna blev hon arresterad istället.

Islamisterna åtnjuter dessa dagar stor frihet – en grupp som kallar sig ”Islamic Defenders Front” (de som stormade festivalen) blir allt djärvare och synligare i stadsbilden. De belägrade Playboys kontor i Jakarta tills de tvingades flytta till Bali som ännu inte blivit fullt lika radikaliserad. Extremisterna har dock stort politiskt stöd i parlamentet där bland annat ”Justice Welfare Party” förespråkar att sharia ska införas i hela landet och vars partiledare har ett foto på Osama bin Laden upphängd på sin vägg.

Eva Sundari, parlamentsledamot, säger att

The radicals want to force Indonesia to take on a different face… There are days when the PKS representatives in the committee simply start speaking Arabic…

Det ser onekligen ut som om islamisterna får ett allt starkare grepp om Indonesion, vars geografiska läge ger nationen en mycket viktig strategisk position. Imamerna i Saudiarabien sprider som wahhabism på samma sätt som de gör i Europa; de skickar böcker, skolmaterial, pengar och imamer utbildade i Saudiarabien, de startar upp skolor, förskolor och moskéer där barnen indoktrineras. Den sittande presidenten påstås behöva islamisternas stöd för att få sitta kvar i valet som äger rum om 2 år. Islamisterna utnyttjar demokratin för att införa en teokrati i stil med Iran eller det talibanerna hade i Afghanistan.

Idag är det många olika regioner i Indonesion som infört hårda religiösa förbud och lagar, och fenomenet sprider sig allt mer.

Annonser

4 Responses to Hur islamisterna tar över Indonesien

 1. Steve skriver:

  Indonesien kommer nog inte sjunka ner i någon saudisk-wahabitisk ofrihet, i varje fall inte utan kraftigt motstånd.

  Wall Street Journal hade igår 7/4 en artikel ”Indonesia’s former president offers a model of Muslim tolerance”. Abdurrahman Wahid, 66 — ättling till Javas siste konung, och ledare för Nahdlatul Ulama, en organisation med 40 miljoner medlemmar – säger bl.a. att den enda lösningen på radikaliseringen av islam i Indonesien är mera demokrati; demokrati på djupet, inte bara i yttre mening, som i Palestina och Irak. Man måste kunna förena effektiv regering med respekt för den enskildes rättigheter.
  http://www.opinionjournal.com/editorial/feature.html?id=110009910

  En efterföljare till Wahid är ledaren för rock-bandet Dewa, Ahmad Dhani. ”För de miljoner unga indonesier som ‘säljer ut’ hans konserter är Dhani en superstar som har toppat landets rock-scen i mer än ett decennium.” (Wash.Post) Han hade redan 2004 albumet ”Laskar Cinta” (Warriors of Love) om detta. Dhani, som är troende Sufi – den andligare delen av islam – ställer där Indonesiens ungdom inför frågan – vill ni tillhöra jihad-armén eller ”kärlekens armé” ?

  http://www.indonesiamatters.com/752/ahmad-dhani-of-dewa/

  http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2006/10/06/AR2006100601282.html

  http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2005/10/06/AR2005100601559.html

 2. Victor skriver:

  ”…alkohol tas bort och förbjuds och på vissa platser kan man redan få spöstraff om man skulle gå emot islamisternas alkoholförbud. Spöstraffen är ofta direktsända på TV.”

  Nja, det här låter inte så dumt ändå….
  Allvarligt talat ställer alkoholen till fruktansvärd skada på samhället. Jag vill nog påstå att den kan kosta lika mycket som massinvandringen, både ekonomiskt och inte minst mänskligt.

 3. fack skriver:

  Indonesien är en muslimskt land det är domt och okonnigt att jämforas med europeiska länder!!!!!!!!!?

 4. linda skriver:

  ”De belägrade Playboys kontor i Jakarta tills de tvingades flytta till Bali som ännu inte blivit fullt lika radikaliserad.”

  fan va djärvt. bra gjort!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: