Student skriver om tidningarnas behandling av SD

Emma Kraft i dagens Helsingborgs Dagblad:

När de inte fick något utrymme i medierna gick de framåt. När de granskades som andra partier nådde de ett ännu bättre resultat. Därmed sprack teorin om att sverigedemokraterna hade sitt martyrskap att tacka för framgångarna. Vissa trodde att de vann sympatier på att vara partiet som blev diskriminerat av media. Ja, det finns många teorier om orsaker till sd:s framgångar och det märkligaste av allt är att det egentligen inte är någon av dessa som håller vid en närmare granskning.

Att döma av språket har Kraft drabbats av den där akademikersjukan som brukar vara vanligt bland c-uppsatsförfattare (och som hos allt för många aldrig försvinner). Men det kan ju vara intressant för sdblogg.ses läsare att ta del av hennes slusatser efter granskningen av Helsingborgs Dagblads artiklar om sverigedemokraterna.

Annonser

10 Responses to Student skriver om tidningarnas behandling av SD

 1. Marthin skriver:

  Hon skriver; ”De ordval som gjorts i rapporteringen om partiet är intressanta och har också bidragit till den bild som läsaren får av sd”. Detta utan att nämna exempel på vilka dessa allt som oftast äro.

  Men det var ju i och för sig ingen större skräll, eftersom hon själv väljer att benämna SD som ett parti med ”främlingsfientliga åsikter”.

  Man kan ju inte göra mål på sig själv, eller kunde man det..? Tillåt mig att skratta.

 2. Tore skriver:

  Så har ytterligare en ”röd larv” kläckts i det röda hönshuset i Karlstad. Frågan är om det kom-
  mer att bli en kål… eller bark…Det blir väl storleken som avgör.

 3. Umebon skriver:

  Slutsatsen av författarens uppsats kan ju inte bli en annan än att det är politikens innehåll som avgör. SDs politiska budskap tilltalar allt fler i Sverige.

 4. Björn skriver:

  Genom att inte tydligt ta avstånd från bilden av SD som rasistiskt omöjliggör Emma det att nå fram till en korrekt beskrivning av den typiska SD-väljaren. Jag utgår från mig själv i ett exempel.

  Införandet av multikulti har fattats och inletts av få men betalas av alla. Jag betraktar tilltaget som ett medvetet svartbygge där man hoppas kunna visa den vackra utsikten från vardagsrummet och då vinna över tvivlarna.

  I sin iver att snabbt färdigställa projektet har man hoppat över att gjuta grunden, ett faktum som kan få hela kalaset att glida ut i havet.

  Att i det här läget påstå att jag är emot byggjobbare eller facket samt påtala att dessa gubbar som bygger blir arbetslösa vid byggstopp är inte relevant.

  Huset är ett svartbygge och dessutom med uppenbara konstruktionsmissar. Det blir ofta så här när ett fåtal högljudda tar kommandot och bara kör på. Ett smart sätt att förhindra sådant här är att tillämpa demokrati.

  För alla er som just har vaknat:)
  grunden = folklig förankring
  huset = multikultisamhället
  byggjobbare = invandrare
  byggnadsinspektör = SD och svenska folket
  havet = ingen aning…

  Slutsats:
  Journalisternas framställan med tjuvnyp och annat har antagligen låg eller ingen påverkan men de tränger medvetet bort en oerhört viktig fråga och det får konsekvenser. Sen kan man ju ifrågasätta varför någon försöker hitta förklaringen i media. SD har sina röster att tacka Internet och mun till mun.

 5. ”Att döma av språket har Kraft drabbats av den där akademikersjukan som brukar vara vanligt bland c-uppsatsförfattare”

  Jag tycker man ska bemöta folk efter deras åsikter och inte på grund av fysiskt utseende, förmåga att yttra sig i tal och skrift, social status etc.. Då har man sjunkit lika lågt som proffs-tyckarna.

 6. Göran Olsson skriver:

  Emma Kraft sällar sig till alla journalister och politiska analytiker som häpnade över Sds framgångar i valet. Vid journalistseminariumet förra året på Karlstads universitet visade det sig att media var chockade över att de missat SDs kampanjer fast de pågått under näsan på dem.
  De sade sig inte ha märkt våra aktiviteter och att nästan inga pressmeddelanden skickats till dem! Vilket är ju helt helt felaktigt.

  Att SD hade vänt sig direkt till vanligt folk på gator och torg hade alltså undgått dem. Detta är absolut ett av skälen till att SD har växt.

  Politiker och även media har fjärmat sig från folket och sätt sig själva på någon sorts piedestal. Därför står media inför ett klassiskt dilemma nämligen hur de än vrider sig har de rumpan bak.

  Så hur än media väljer att framställa SD vinner SD oavsett till fröken Krafts och hennes meningsfränders stora förtret.

  Göran Olsson ( I sista stunden inhoppad som föreläsare istället Mattias Karlsson på Karlstad universitet)

 7. Jag har precis läst forskarstudenten Emma Krafts artikel. Vilket kapitalt dravel. Samma visa och subjektiva smutskastning som vanligt och inget som helst nytt framkommer. Hon ska nog vara glad att jag inte var hennes handledare, för då hade det blivit MKU (med kraft underkänt).

 8. Rune skriver:

  Akademikersjuka? Kan undra vad det är? Vore intressant att veta. Själv är jag inte så värst att peka ut detta, då textanalys inte är min allra starkaste sida, även om jag anar vad det kan vara.

 9. Jon Olsson skriver:

  SDs framgångar beror nog snarare på mångkulturens fasor som de flesta av oss svenskar numera tvingas uthärda varje dag.

 10. KL skriver:

  I Sydsvenskan i dag onsdag 4 april sid A10-11 rapporteras ”Mona Sahlin tar upp kampen mot sd”.

  Ordvalet i rubriken gör att ingen behöver tveka om Sydsvenskans uppfattning. Ungefär som att nu ska Mona Sahlin rädda landet från dessa förfärliga Sverigedemokrater. Det är så pinsamt genomskinligt att hela Sydvenskans redaktion nog (i smyg såklart) sitter och skäms… som grädde på moset har vi bildvalet där en chockad Jimmie Åkesson tagen på sängen blickar upp mot en självsäkert leende Mona Sahlin.

  Om någon som utbildar journalister läser detta – klipp ut artikeln och visa som avskräckande exempel på partisk journalistik.

  I biartikeln ”Sverigedemokraterna tvingas flytta riksårsmötet” lyckas skribenten Niklas Orrenius långt bak i texten gömma undan uttalandet om att polisen visst kan stå för säkerheten på mötet. Roland Malmqvist på Norrköpingspolisen säger sig kunna ta ansvar för att inga motdemonstranter skulle kunna ta sig in och störa mötet. Det är nog så att kommunägda Louis de Geer konsert och kongress vill hindra sd-mötet av politiska orsaker.

  Som start på texten väljer Orrenius i stället det partiska och ack så förutsägbara: ”Ingen vill ha Sverigedemokraterna som gäster”. Gäääääsp, Niklas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: