Ett försök att vidga vyerna

Det råder en viss förvirring kring Vernon Bogdanors inlägg på dagens DN Debatt. Vad är det egentligen han skriver om – socialdemokratins död eller dess livskraft? Huvudtesen i artikeln förefaller vara att den socialdemokratiska rörelsen är på tillbakagång i hela västeuropa. I Sverige, Danmark, Finland och England har de socialdemokratiska partierna uppenbara problem och lider av en form av identitetskris.

Men, hävdar Bogdanor, det är bara de socialdemokratiska partierna som är i kris, själva idéerna och de institutioner man skapat är i högsta grad dominerande; vi lever i en postsocialdemokratisk era då högerpartierna försöker förvalta det socialdemokratiska arvet. Jag anser att Bogdanor har en poäng, men skulle vilja utveckla resonemanget något.

De socialdemokratiska idéerna segrade aldrig helt. I Sverige misslyckades rörelsen med att ta det stora steget som löntagarfonderna skulle innebära och det var där någonstans som socialdemokratin stagnerade. Det fanns inga visioner kvar. Sen slog den ekonomiska krisen till, i flera omgångar, och i de reformer som genomfördes så återställdes en viss balans mellan staten och det civila samhället.

Dessa reformer har tolkats som en seger för liberalismen, men det har i vår tid blivit allt mer uppenbart att det inte är så. Under femtio års tid har hela det politiska samtalet, nästan, handlat om hur mycket staten ska breda ut sig över samhället, och alla andra sociala och kulturella frågor har kopplats till just detta. I Sverige nådde den politiska sfären sin stora triumf när det offentliga omfattade över smått osannolika 70 % av BNP (i början på 90-talet). Sedan genomfördes många reformer i hela Västeuropa och idag ser det något annorlunda ut.

Jag skulle alltså hävda att Bogdanor har rätt i att vår tids politik låst sig i ett läge då inga stora ekonomiska reformer som syftar till att minska eller öka det offentligas omfång är möjliga. Det är helt enkelt inte en aktuell fråga. Detta kan tolkas som att högerpartierna förlorat i sin vilja att kraftigt minska staten, men det kan också förstås ses som att socialdemokraterna förlorat möjligheten att öka den. Istället handlar allt om vem som kan bäst sköta det offentliga utan att göra några reformer av den typen.

Jag kan i ärlighetens namn inte riktigt se problemet. Men det är ju en fråga om ideologi så klart. Det är min fulla övertygelse att det i vår tid måste finnas en balans mellan den politiska makten och det civila samhället. I Sverige kommer det offentliga förmodligen att marginellt minska sin del av BNP de närmaste åren, och det är inget fel med det.

Vi befinner oss i en tid då det är dags att leta efter nya frågor. Låt oss i det stora hela vara nöjda med att det finns en balans mellan staten och det civila. Själv är jag trött på både fundamentalistiska socialister och galna liberaler. Den tiden är över.

Men att den centrala politiska frågan om det offentligas omfång nu upphör att vara relevant, gör att de gamla partierna inte vet vad de ska ta sig för. Detta är mycket tydligt i Sverige. Det politiska landskapet ritas om.

Man behöver inte vara någon Einstein för att förstå att jag menar att sverigedemokraterna har en roll att spela i detta läge. De sociala och kulturella frågorna kommer tillbaka, på ett helt nytt sätt. Så gör också mer grundläggande frågor om den politiska maktens utformning och om förhållandet mellan den nationella makten och internationella organisationer. Vi har allt att vinna på att inte låta socialister eller liberaler styra det politiska samtalet.

Annonser

2 Responses to Ett försök att vidga vyerna

  1. robsten skriver:

    Äääähh, jag funderade lite efter mitt svar på min blogg, och sanning och säga lämpar sig diskussionen till en helafton på en pub, en bok eller en doktorsavhandling. Både Bogdanor och vi andra skrapar ytterst försiktigt på ytan.

  2. robsten skriver:

    OT. Eftersom det är så få kommentarer här dristar jag mig till en OT kommentar, redaktionen får väl radera den om de vill.
    En konservativ bloggare Söderbaum, har skrivit en artikel om SD som jag tycker förtjänar att kommenteras, (jag har förvisso gjort det redan) men lite fler sakliga kommentarer skulle inte skada.
    http://jesoderbaum.wordpress.com/2007/03/25/sverigedemokraterna-ett-hot-mot-konservatismen/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: