Svenska familjer mår dåligt

Kvällsläsning för den intresserade är: Klara, färdiga, gå! – Om de yngsta medborgarna och deras rättigheter (pdf).

Barnombudsmannen hävdar i denna rapport att den psykiska ohälsan hos barn mellan 0 och 5 år ökar. Detta menar man bero på att kontakten mellan föräldrar och barn är dålig. En tredjedel av alla barn har en ”dålig eller mindre bra” relation till sina föräldrar.

Vidare ökar antalet barn som lider av övervikt och fetma, vilket läkare i rapporten kopplar till en stressad livssituation. Stressen i sin tur sägs ha sin grund i kommersialisering av barnens tillvaro samt splittrade familjer (det sista är intressant, och får nog sägas vara ganska kontroversiellt i vårt politiska klimat).

Det är en förvånansvärt tung kritik och jag uppfattar det som att de målar upp en bild av svenska familjer och föräldrar i kris. Så tycker också psykologen Malin Alfvén som kritiserar rapporten. Saken är bara den att Alfvén kritiserar vad rapporten kan sända ut för signaler, men säger inget om huruvida det som står i den är sant. Uppenbarligen är ju detta vad barnombudsmannen har kommit fram till genom kontakter med läkare, sjuksköterskor, föräldrar och barn.

Annonser

7 Responses to Svenska familjer mår dåligt

 1. Carina skriver:

  Rapporter som dessa måste tas på allvar.
  Det är aldirg barnets fel att det mår dåligt.
  Det är föräldrarna som har ansvar för barnet fram till myndighetsdagen, mer resurser borde sattsas på familje/ föräldrarolls- rådgivning.
  Det är viktigt att se helhetsperspektivet när ett barn mår dåligt, det är ju inte barnets fel, det är föräldrarnas ansvar.

 2. Björn skriver:

  Jag har inte läst de 186 sidorna. Måste det vara så komplicerat? När jag själv tänker tillbaka på mina första skolår minns jag rasterna, min stora tunga väska och maten, jag gillade skolmaten.

  Det som bjöds mig och mina klasskamrater var unikt, och det är just för att kunna ge det som vi grupperar oss i samhällen och bildar civilisationer.

  Klart att barn kan leva i en otrygg omgivning, titta på Sverige i början av 1900-talet. Men att föra en politik som med stormsteg för oss tillbaka dit kan aldrig rättfärdigas.

  Om familjen är en skuta som hyser barnen så är samhället det hav som bär alla skepp. För att kunna förbättra situationen för de yngsta krävs det att i stort sett allt annat i samhället är
  ”i ordning” så att inte ytan guppar och gungar.

  ”Rapporter som dessa måste tas på allvar”, ja du hittar väl inte någon som är emot?

  Antingen lyssnar vi på våra politiker som har blivit vassa på att ta fram rapporter och underlag som visar att vi har fel, alla barn har det bra! Eller så tänker vi själva hur vi vill ha det och ställer dessa krav direkt.

 3. Dumle skriver:

  Såg på Aktuellt igår ett inslag om vårdnadsbidraget vara eller icke-vara. Sossarna fortsätter rapa sitt favoritord om kvinnofälla. De ser inget syfte med att föräldar och små barn fördjupar och förbättrar sin relation under de första levnadsåren. Utan satsa på karriären, kom hem vi femsnåret, laga kvällsmat och bums i säng – vilket kanonrecept för trygga barn.
  Tyvärr har representanterna som önskar vårdnadsbidrag märkbart svårt att argumentera mot just ”kvinnofälla-begreppet”. De bara flinar och skrattar. Vad vore det med ” Som vuxna människor anser sig både jag och min fru oss som fullt kapabla att själva bestämma hur vår familjesituation skall se ut, UTAN politiska förmyndare som anser sig veta bättre!!” Det fria valet har väl ett värde i sig, eller?

  MVH Dumle

 4. Josef Karlsson skriver:

  Dumle:

  Om någon flinar så tycker jag att man kan låta dem göra det. Naturligtvis ska vi stå upp för valfrihet och för att jobba-dagis-receptet inte är bra. Man måste hitta andra lösningar.

  Jag är också helt övertygad om att vi har de flesta väljare på vår sida i den frågan. Så vi arbetar på och låter dem flina.

 5. Dumle skriver:

  Visst måste man garva ibland, men också lära sig att argumentera mot socialistförmyndarna. Jag har för mig att ”Den förbannade – Linus ” hade ett bra förslag angående föräldraledighet som SD säkert kan få nytta av.

 6. Stintan skriver:

  En rapport som kommer fram till att samhällets stöd måste öka (i form av fler, många fler tillrättavisare) måste man vara lite skeptisk till. För lite sedan tyckte DO (diskrimineringsombudsmannen) att det var ett problem att FÖR FÅ anmälningar kom in om diskriminering av samer…DO VISSTE att de var diskriminerade men själva fattade samerna tydligen inte att de hade problem…kan detta vara att man talar i egen sak? Jag tror att man talar i egen sak här också. FLER anställda inom socialstaten är nämligen lösningen på detta problem, inte mer pengar till familjerna t ex.

 7. Josef Karlsson skriver:

  Stintan: Public choice är en fin teoribildning… Och säkert ligger det något i det du säger – myndigheter har en tedens att alltid anse att lösningen är de själva får mer pengar. Själv håller jag med dig om att det vore bättre att satsa på familjerna.

  Men rapporten ovan bygger till stor del på intervjuer. Så om man bortser från BOs förslag på lösningar finns en mängd besvärande svar från läkare, sjuksköterskor, föräldrar och barn.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: