Jobbigare än vanligt att vara folkpartist

Efter folkpartisten Erik Ullenhags attack på centern igår är tyckareliten rörande överens om att killen måste ha en skruv lös. Och visst är hela grejen vrickad; han missar målet fullständigt i och med att de hemskheter han beskyller centern för är frågor som hans eget parti lyfter var och varannan dag. Det enda han lyckas med är att skapa allmän förvirring och dålig stämning mellan regeringspartierna.

Jag tror att Ullenhags artikel bara kan förstås om man tar politiska idéer på allvar. Detta är inte fråga om taktik, utan om interna idékonflikter i folkpartiet. För mig är socialliberalismen en form av glidande skala mot mesighet – och Ullenhag är så socialliberal att han nästan är osynlig.

Efter det misslyckade valet har socialliberalerna flyttat fram positionerna i folkpartiet, vilket till och med fått somliga med en mer klassiskt liberal hållning att säga upp sina medlemskap. Frida Johansson Metso bossar över ungdomsförbundet och Erik Ullenhag utsågs i all hast till partisekreterare. Ärligt talat betraktar jag dem båda som mer socialister än borgerliga och jag undrar om de inte skulle föredra att samarbeta med socialdemokraterna.

Dagens nyheter utnämner idag folkpartiet till ”alliansens svaga länk”. Det är både rätt och fel. Rätt eftersom folkpartiet för tillfället är det enda parti som verkar innehålla människor med ett kärleksfullt förhållande till vänsterblocket, men fel eftersom kristdemokraterna är en exakt lika svag länk.

I senaste demoskop fick kristdemokraterna 4,4 procentenheter och det verkar bara vara en tidsfråga innan de hamnar under 4. Vad gör man då?

Alliansen kanske har större problem än man vill låtsas om. Jag kommer att tänka på ordet ”identitetskris”. Detta är en identitetskris och det är framförallt folkpartiet och kristdemokraterna som lider av den. Det är borgerlighetens smala lycka att socialdemokraterna för tillfället är minst lika förvirrade. Vart är det partiet på väg?

Annonser

3 Responses to Jobbigare än vanligt att vara folkpartist

 1. Sven-Olof skriver:

  Är inte folkpartiet bara en avfallshög för borgerliga restprodukter, som inte känner sig hemma någon annan stans? Jag menar, ett parti som i ledningen har både radikalfeministen Birgitta Ohlsson, Nyamko Sabuni, som trots allt har en långt mer nyanserad bild av mångkulturen än många av hennes allianskamrater. Och sist men inte minst, den utmärkte skolpolitikerna Jan Björklund. Som trots sin liberala hemvist förespråkar hårdare tag, betyg och övervakning.
  Få ihop den ekvationen den som kan.

  Som att ha Gudrun Schyman, Bert Karlsson och Torbjörn Fälldin, i samma parti.

  En omöjlig ekvation. Är det därför det går itför med Fp? Att ekvationen mellan den förda politiken, och väljarunderlaget inte går ihop?

  MVh Sven-Olof, före detta folkpartist.

 2. Josef Karlsson skriver:

  Haha. Ja, utan tvekan ligger det något i det. Folkpartiet har minst sagt svårt att hitta en identitet. Men det är ju liberalt – att inte veta vem man är.

 3. Ronnie skriver:

  Sven-Olof,
  intressant inlägg men jag måste invända mot att Jan Björklund skulle vara för något bra när han förespråkar ”övervakning”. Om det är kameraöverakning du menar kan en positiv inställning till detta inte vara något bra. Jag ser utbyggnaden av övervakningssamhället mest som en konsekvens av massinvandringspolitiken. Man angriper symptomen (mångkulturella problem) istället för orsaken (massinvandringen) genom att hänga upp kameror överallt på skolor. De som orsakar problemen (oftast invandrarpojkar) är inte dummare än att de börjar maskera sig eller förstöra kamerorna innan de ska utföra skadegörelse och misshandel osv. Det man möjligen kan få bukt med är de ogenomtänkta våldshandlingarna. Motdraget mot maskering och åverkan på kameror är ”intelligenta” kameror som kan känna igen ansikten och vid igenkännande av maskerade individer sända larm till väktare som kan vidta lämplig åtgärd osv. Detta är absolut inget konspiratoriskt att tänka sig den här utvecklingen , det försiggår rakt framför våra näsor men i mediebruset och med bekämpandet av terrorism som förevändningar så går utvecklingen hela tiden framåt. Det är ond spiral, mångkultur och avskaffade gränser och gränskontroller leder till ett otryggt samhälle som ska ”botas” genom mer övervakning allt intelligentare övervakningsmetoder. Om vi hade behållt gränskontrollerna och sagt nej till EU:s öppna gränser i kombination med en restriktiv invandringspolitik hade vi sluppit den här utvecklingen som nu Björklund m.fl. förespråkar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: