Absolut ett absolut människovärde – men vad innebär det?

Idag skriver Erik Almqvist en debattartikel i tidningen Dagen. Erik menar att som grund för sverigedemokraternas idésystem finns den kristna etiken och människovärdestanken.

Ingen mindre än Dagens chefredaktör, Elisabeth Sandlund, väljer att direkt svara på debattartikeln, och svaret riktar in sig på en punkt som många kristna opinionsbildare med ett horn i sidan till sverigedemokraterna valt att fokusera på.

Sandlund skriver:

Kan från en kristen utgångspunkt någon annan respekt för människovärdet tänkas än den absoluta, den som omfattar alla människor, vare sig de är ”muslimkärringar” eller svenskar i x:te generationen?

Om det är så, som SvD och Sandlund hävdar, att någon lokal företrädare för sverigedemokraterna uttryckt sig dumt så anser jag att den personen borde skämmas. Men trots det uppenbara försöket att utmåla sverigedemokraterna som rasister så ska jag ta Sandlunds resonemang på allvar.

Kristna ser människovärdet som absolut, något som jag förstår som att alla människor är värda respekt och har rättigheter just därför att de är människor. Och som Erik påpekar i artikeln så vill sverigedemokraterna också verka för att mänskliga rättigheter sprids, att en stat eller någon annan inte kan kränka dessa rättigheter.

Det intressanta i sammanhanget är naturligtvis exakt vilka dessa rättigheter är. Menar Sandlund att det är en mänsklig rättighet att få medborgarskap i Sverige? Menar Sandlund att det är en mänsklig rättighet att bli försörjd av den svenska välfärdsstaten? Menar Sandlund att det är en mänsklig rättighet att villkorslöst få bosätta sig i vilket land man vill?

Det är i så fall onekligen en radikal ståndpunkt, och en åsikt som jag inte delar men för all del kan respektera.

Sverigedemokraterna anser att svenska staten har andra skyldigheter gentemot svenska medborgare än gentemot människor som inte är svenska medborgare.

Saken är nu den att jag inte förstår varför chefredaktören angriper sverigedemokraterna så hårt; från en så radikal politisk position som hennes måste skillnaden mellan sverigedemokraterna och exempelvis kristdemokraterna framstå som närmast obefintlig. Kristdemokraterna står helt tydligt inte heller för upplösandet av Sverige som nation.

Som Erik så fint uttrycker det:

För att det ska vara någon mening att tala om människovärde annat än som en abstrakt princip måste man kunna placera sin moral i ett socialt sammanhang. Detta är i mångt och mycket vad politik går ut på.

Det tycks mig som att Sandberg talar om ett människovärde som inte existerar hos något politiskt parti. Om Dagen vill kritisera sverigedemokraterna på denna punkt får de vara så vänliga att förklara antingen att deras uppfattning om människovärde inte implicerar upphävandet av medborgarskapet, eller så får de i ärlighetens namn kritisera även kristdemokraterna och alla andra partier.

Om de väljer den första vägen så anser jag att deras kritik i mycket försvinner i tomma intet. Om de väljer den andra vägen så är de värda all respekt för sina åsikter.

Annonser

6 Responses to Absolut ett absolut människovärde – men vad innebär det?

 1. Erik skriver:

  Intressant artikel, mina föräldrar premunerar på Dagen. Jag trodde inte de skulle släppa in Sverigedemokratiska debattinlägg, men det var ju roligt att man kan ha fel….

 2. Frasse skriver:

  Ett av dina bättre inlägg Mr K! Mycket intressant synsätt.

 3. Dumle skriver:

  Bra inlägg. Tantens svar är ju av mindre värde. Här vanns många goda Dagenläsare.

 4. Tore skriver:

  Tyvärr måste jag lägga in ett inlägg, med anledning av Elisabeth Sandlunds ”kristna” försvars-tal i sin tidning Dagen… Den kristna etiken utgår från en demokrati, där kristna människor försvarar sitt ideal och ett människovärde. Om det helt plötsligt börjar uppträda personer med annan relion, som ej, aldrig/kan (stryk det du ej gillar) assimileras till den kristna relionen/läran, och med en annan syn på människovärde, med sitt våldbenägna/ odemokratiska/ kvinnoföraktande sätt, anser jag, att dessa bör vara där de hör hemma, och
  ej i Sverige. Sandlund är en naiv människa. Om hon är en kristen människa, bör hon vakna upp, och inte angripa de som har en kristen tro, utan försvara vårt kristna ideal. Att en ljugande reporter är Sandlunds försvar, att angripa Sverigedemokraterna, då tycker jag att hon skall lämna sin plats i tidningen Dagen, till förmån för en bättre kristen troende, innan det är för sent. Sandlund har inte ens lärt sig ”Guds bud”, utan hycklar sig, på sin plats…Om hon nu läst sin bibel, bör hon jämnföra denna med den islamistiska läran genom ”koranen”. Det är som att jämnföra ”kärlek med dödandet och hat”… Om nu Sveriges befolkning, kristna och ateister röstar för att Sverigedemokraterna kommer in i Riksdagen, (SD har ju ett omfattande program, för alla individer) förutsätter jag att Elisabeth Sandlund ställer sin plats till förfogande på tidningen Dagen , utan något avgångsvederlag, som en kristen människa med människovärde…

 5. […] kommenterat den pågående kontroversen mellan sverigedemokratiska och kristdemokratiska politiker. Liksom jag så menar han att det finns något märkligt med att det universella människovärdet ibland […]

 6. […] och vilka politiska institutioner som är förenliga med mänskliga rättigheter. Jag kritiserade här på bloggen Elisabeth Sandlund för att i sin kritik av sverigedemokraterna vara så radikal […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: