Kinesiska stormaktsambitioner

Ölänningen Kurt Lundgren skriver om kinesiska ambitioner i Kalmar:

Här skall ni veta är det stora grejer på gång:
Här bygger kinesiska Fanerdun en expo på 70 000 kvm. Alldeles intill ett stort hotell på åtta våningar. Runt om i staden, Kalmar heter den, skall det byggas flera tusen bostäder för kineser – Chinatowns, ingen integration här inte ty kineser vill bo för sig själva. Och i Kalmar får dom det. Bortom allt detta i en förstad till Kalmar, Smedby, skall Sveriges största lager byggas. Det skall bli 170 000 kvm stort. Jag har själv gjort en beräkning på investeringens storlek och jag uppskattar den till ca fyra miljarder kr. Här i Kalmar är det stort jubel över Kinasatsningen. Ingen tvivlar längre på allvaret i investeringen sedan ingen mindre än Maud Olofsson invigt det hela med ett spadtag.

Jag har också beräknat kinesernas inflytande i vår lilla stad. Efter fyra år har alla kommunal rösträtt, de kommer då att kunna tillsätta två kommunalråd och blir fullmäktiges näst största parti.

Tack vare mina egna kopplingar till både Öland och Kalmar har jag ganska bra insyn i hur debatten kring projektet har förts. Naiviteten är slående. I lokaltidningen Barometern har det varit lite debatter om avslöjanden om kinesiska hemsidor där det informeras om hur man gör för att få olika typer av svenska bidrag, men det tror jag inte är den stora frågan.

För det är som Lundgren är inne på: Man etablerar i praktiken en kinesisk koloni, avskärmad från det svenska samhället. Vanligt folk gnäller förstås lite och är oroliga. Kanske borde Gringo komma och upplysa lantisarna om hur bra mångkultur är.

Affärsutbyten är bra, men det här är inte affärer – det är kinesisk expansion.

Se också: ”Vill du finansiera Kinas stormaktsambitioner?”
[tags]kina,kalmar,kurt lundgren[/tags]

Annonser

9 Responses to Kinesiska stormaktsambitioner

 1. Steve skriver:

  Nåja. Kineser och östasiater sägs ju dominera helt på elitlinjerna i USA:s universitet… Och här på orten är det definitivt inte deras kids som driver omkring på stan och bråkar…

 2. Josef Karlsson skriver:

  Sverige måste ha en vettig hållning i integrationsfrågor oavsett från vilken kultur människor kommer. Att tillåta stora grupper av människor avskärma sig från samhället är inte bra. Dessutom ska man inte underskatta Kinas möjligheter att bli en verklig supermakt. Det är inte bra med grupper av människor med lojaliteter mot andra länder än Sverige – särskilt inte om det är mot stora och mäktiga länder.

 3. Steve skriver:

  Kalmar-kineserna kommer ju hit för att driva business — de kommer inte att avskärma sig från samhället. Före 1984, det år då flyktinginvandringen börjar synas i statistiken, var ”invandrare” definitivt inte ett skällsord. De som kom dessförinnan — inklusive t.ex. turkarna i Fittja, som jag mötte på nära håll — var människor som snarast arbetade hårdare än vi andra.

 4. Josef K. skriver:

  Jag tror också att kinserna kommer att arbeta och jag har inget emot olika former av utbyten eller människor som kommer för att göra affärer eller arbeta eller starta nya liv här.

  Men jag tror att man måste förstå att när tusentals människor från en annan kultur på en gång anländer till en liten stad som Kalmar så uppstår oro. Det handlar verkligen om en massiv etablering i en liten landsortsstad. Kommer man att klara den pressen?

  Dessutom tror jag inte att vi ska svartmåla invadrare från mellanöstern och hylla kineser utan att se hela sitiuationer. Vi har i Sverige aldrig haft någon stor invandring av människor från östasien, men visst är det riktigt att de flesta som studerar kulturell betydelse vid migration har kommit till slutsatsen att östasiater i regel klarar sig bra vid en anpassning till en ny situation.

  Till sist: Vi ska komma ihåg att Kina faktiskt expanderar snabbt och Kalmar är inte det enda stället där man etablerat sig. Man skapar små kinesiska samhället på ett liknande sett i många delar av Europa och Afrika. Somliga hävdar att det finns ett mycket utstuderat taktiskt tänkande bakom det: Det är bra att ha grupper med kinesiska intressen på olika ställen i världen. Se till exempel: http://barometern.se/article/1214325_103-102-0-0

  Nu kan man mena att det är bra att Kina medvetet försöker skapa marknader för att själva få ekonomisk vinning. Och visst är det bra med affärer. Men vi måste fråga oss vad det betyder på längre sikt när Kina blir mäktigare och mäktigare.

 5. Johan Andersson skriver:

  Mycket bra att sådant här tas upp! Väldigt oroande nyheter måste sägas…

 6. 50+ skriver:

  Landet Sverige, som jag föddes -och växte upp i, är förlorat och ett minne blott.

 7. Oscar skriver:

  ”Affärsutbyten är bra, men det här är inte affärer – det är kinesisk expansion.”

  Jo, det är affärer. De kinesiska utlandssatsningarna är brohuvuden för att etablera marknader för sina produkter. ”Kinesisk expansion” låter militaristiskt och hotande. Vilket avslöjar en konstig syn på handel – vi tjänar på handelsutbyten med andra länder. Där inte varor passerar gränser passerar stridsvagnar.

 8. Moster Agda skriver:

  ”Där inte varor passerar gränser passerar stridsvagnar.”

  En välformulerad och synnerligen skarpsynt analys!

 9. Christel skriver:

  Självfallet skall vi ha ett handelsutbyte men i fallet kina så måste man komma ihåg att det här landets produkter framställes på ett sådant sätt att man både struntar i miljöaspekten kombinerat med att en kinesk arbetare tjänar ca 4 kr i timmen.Kina har ett gigantiskt handelsöverskott pga av detta,produkterna kostar nästan ingenting att framställa.
  Hur hade ni tänkt er att något europeiskt land skulle kunna konkurera med något sådant,ett land där arbetarna är förslavade av rå kapitalism och samtidigt undertryckta av en lika hänsynslös kommunism.Jag tycker det är rimligt att svenska och europeiska konsumenter ställer krav på kina för att överhuvudtaget bedriva handel med dem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: