Om nationalstaten, islam och mångkultur

En diskussion med Roger Scruton på Axess Television den 17 december förra året. Han diskuterar bland annat nationalstatens syfte, islam, samt hans syn på mångkulturen. Han säger att anledningen till att det mångkulturella tankesättet dominerar i Väst beror på självförakt. Klicka på bilden för att se diskussionen.

scruton.jpg

[tags]mångkultur,islam,scruton,nationalstaten[/tags]

Annonser

5 Responses to Om nationalstaten, islam och mångkultur

 1. Josef K. skriver:

  Scruton är genial. Varför finns det inga svenska intellektuella av hans sort?

  Läsvärd kolumn av Scruton:

  http://www.opinionjournal.com/editorial/feature.html?id=110008396

 2. Johan Andersson skriver:

  Jo, han är verkligen klockren. Det han talar om är precis dom frågor som vi diskuterar och i mångt och mycket samma perspektiv på det.

 3. MA skriver:

  Ja, det var verkligen intressant!

  Det allra sista om det demokratiska uinderskottet var bra, osh han nämnde ju även att om man det minsta ifrågasätter invandringens storlek eller generositet så blir man stämplad som rasist eller xenofob. Jag slafsade ihop en kommentar om det som jag hoppas att det är okej om jag har den dåliga smaken att klistra in det här (jösses, får jag medborgarskap i SD:s Sverige?!?…). http://kulturrevolution.wordpress.com/2007/02/04/tv-4-gor-allt-for-att-oka-medieforaktet/


  ”Ett tankexperiment: Fundera på dessa två scenarios, samt svara på fråga 3.
  1) Någon föreslår generösare bedömning vid ansökan om asyl och uppehållstillstånd. Tror du at denne blir kritiserad av många andra än SD:are? I så fall vilka?
  2) Någon föreslår strängare bedömning vid ansökan om asyl och uppehållstillstånd. Kommer denne ofta att bli kritiserad för rasism eller ej?
  3) Frågorna ovan har ju en symmetri, och varje gång en generösare bedömning accepteras så inser du säkert att det är omöjligt att argumentera för att gå tillbaka till den gamla bedömningen eftersom det innebär anklagelser att man är rasist. Inte sant? Innebär detta ett demokratiskt problem? Och innebär det ett demokratiskt problem att inte en multikulturalism får ifrågasättas på våra universitet?

  Man kan naturligtvis förespråka multikulturalism och anse att det är ett problem att inte multikulturalism eller en strängare invandringskrav får förordas och det förekommer säkert de som anser detta, men det är nog få som vågar uttrycka det. Kanske en Bo Rothstein, men jag är inte ens säker på det. Problemet är när auktoriteter legitimerar att inte åsikter i en viss riktning är acceptabla, eftersom det legitimerar en odemokratisk hållning i alla frågor. Det odemokratiska ligger i att endast en riktning i politiken accepteras, nämligen en större invandring och öppnare gränser. Att blockera för åsikter i den andra riktningen är ju ett direkt odemokratiskt beteende. Vi vet ju alla att det som gäller i dag kan bli otillåtet att förorda när ytterligare steg tagits för generösare invandring, och detta visar ju det orimliga och odemokratiska i den diskurs som utmålar de som vill ha en hårdare invandringspolitik som rasister.”

 4. Steve skriver:

  ”Islam och mångkultur” – lätt att falla i tankar. Kristna symboler inte bara får utan SKA man driva med, om man hör till eliten. De är ett hinder i kampen för frigörelse och jämlikhet och kvinnodominans och annat livsviktigt. Ecce Homo…

  Men driva med den där farbrorn som gifte sig med en sexåring? Never! Absolut inte! Se bara hur det gick för Runar!

  Samhällsbyggnadsministern tassar in, iförd hijab, i Stora Moskén vid Björns trädgård. Jättefint! Totalt PC! Samma minister skulle delta när klostret i Nydala invigs? Du är inte klok…!

  Det är ju svennar som styr, i våra media. Och svennar tror inte på Gud. (Eller hur, det gör du väl inte, du som läser detta?)

  Slutsatsen måste väl vara, att vår elit har kommit till slutsatsen att Bin Laden och Zarqawi och hela gänget skäggiga jihadister inte heller tror på någon gud, och att det alltså är riskfritt att slå sina påsar ihop med dem. De är frihetskämpar! Kämpar som strider mot de judiska förtryckarna… Mot den där hemske, troende mannen från Texas.

  Jag är nog ingen riktig svenne, för jag tror på Gud. Och jag tycker det här verkar kunna bli riktigt spännande!

 5. […] tittade en gång till på en intervju med Roger Scruton, i vilket han hävdar att den stora skillnaden mellan väst och islam är att kyrkan och den […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: