Socialdemokrater som letar efter en politik

Mitt tidigare inlägg om SSU och Vepsäs utspel (som faktiskt är ganska kul, kolla hur många gånger han använder ordet ”plundra” i pressmeddelandet) fick några att tycka att det är lite mycket snack om socialdemokratin. Well, här kommer ett inlägg till. Men jag ska inte klaga på socialdemokratin utan erkänna att jag är ärligt intresserad av vad det partiet ska ta sig för.

Jag tycker att oppositionen är intressantare än regeringen för tillfället. Det är ju socialdemokratin som måste hitta på något; det är de som kört fast. Och att Vepsä drar igång med hela klasskampsretoriken visar bara att han känner sig lite trängd (och att det kommer blir mer bråk i SSU). Vad ska en stackars socialdemokrat ta sig för?

Allas vår Thage G. (uttalas G-Punkt) Peterson skriver i Aftonbladet att om det ska bli någon fart på Socialdemokratin så finns det två saker att åtgärda: Organisationen och ideologin.

Jonas Morian verkar tycka att det var en bra analys. Själv vet jag inte vad jag ska tro; att säga att man ska ändra organisationen och ideologin är väl egentligen att säga att man borde ändra hela partiet? Och det kanske behövs, men vad är alternativen? Morians text har rubriken ”Socialdemokratins vägval”, men jag är osäker på vad han menar att man ska välja mellan. Varje gång någon socialdemokrat talar om att välja väg så verkar det som att de vill ha förnyelse, men inte vet hur de ska förnyas.

I dagsläget finns två grupper inom SAP: De som låtsas som att allt är som vanligt och de som inser att det inte är som vanligt, men inte vet vad man ska göra åt saken.

Petersons kritik är också ganska vag. Att SAP borde göra om sin organisation kan väl ingen tveka om; partiet är en gammal jätte som krympt ihop till ett parti bland andra. Men jag får intryck av att Peterson är lite naiv – det verkar som att han vill tillbaka till något folkrörelseideal som inte finns längre och kanske aldrig har funnits. Vår tids politik verkar inte vara gjord för svenska socialdemokrater.

När det gäller den ideologiska nytändningen är han lika vag. Han tvekar inte om att det behövs en sådan, men vad ska ideologin vara? Lite klasskampsretorik och löntagarfonder? Nej, han får nog komma med något bättre än så om partiet inte ska fortsätta krympa.

Som sverigedemokrat är mitt svar på varför socialdemokratin har problem, naturligtvis att de övergav den svenska kulturen, ja de övergav kulturen helt och hållet, och skapade ett samhälle där alla skulle styras av politiska pekpinnar, men ingen fick tala om att vi måste ha gemensamma värderingar.

Det går helt enkelt inte ihop sig. Mindre pekpinnar och mer värderingar är vad som behövs. Och socialdemokraterna kommer inte att lyckas med det. ”Arbete och trygghet åt alla”, var ingen dum utgångspunkt. Nu handlar det mer om ”Bidrag och mångkultur åt alla”. Rösta på sverigedemokraterna i nästa val!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: